Ενημέρωση

Η διαμεσολάβηση είναι μια δυναμική διαδικασία που παράγει διαρκώς ειδήσεις. Στην ενότητα της Ενημέρωσης μπορείτε να διαβάσετε νέα από τον κόσμο της διαμεσολάβησης, να παρακολουθείτε τις πρωτοβουλίες του συνδέσμου μας και να αναρτάτε άρθρα σας σχετικά με τη διαμεσολάβηση για την ενημέρωση των συναδέλφων και των πολιτών.

12.01.2024

Σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα του ΣΕΔΙ για το θεσμό της διαμεσολάβησης

https://s.surveyplanet.com/bam8ulwh

Καλούνται όλοι οι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές να συμπληρώσουν την έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών (ΣΕΔΙ) για τη διαμεσολάβηση στην Ελλάδα - Ιανουάριος 2024


24.05.2023

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου χρεώνεται δικαστικές δαπάνες για άρνηση σε διαμεσολάβηση

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αγγλία τιμώρησε την Μητροπολιτική Αστυνομία με τη μείωση κατά το ένα τρίτο των δικαστικών δαπανών που δικαιούνταν, παρά το γεγονός πως τελικά κέρδισε τη δίκη σε κάθε ουσιαστικό της ζήτημα, λόγω της "αποτυχίας της να συμμετάσχει πλήρως και επαρκώς στη διαδικασία της διαμεσολάβησης».


24.05.2023

Η διαμεσολάβηση...σώζει μια πόλη!

Ο λόγος για το Detroit, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που προχώρησε επίσημα σε αίτηση πτώχευσης.


24.05.2023

Η Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση και ο Shaquille O'Neal

Συνήθως τα πολύ απλά πράγματα αποκτούν μια διαφορετική διάσταση όταν αφορούν σε επώνυμους. Η συγκεκριμένη ιστορία έχει σχέση με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση και το ίνδαλμα του ΝΒΑ Σακίλ Ο-Νηλ ο οποίος αντιμετώπισε την απαίτηση του δικαστηρίου για υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μια υπόθεση της οποίας ήταν αντίδικο μέρος.


23.05.2023

ONLINE ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ/ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019 – «ΠΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ»

Η έρευνα αποτελεί τη δεύτερη οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια καταγραφής που γίνεται στην Ελλάδα από την εισαγωγή του νόμου 3898/2010 με θέμα τη διαμεσολάβηση, με ειδικότερο αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών για τον θεσμό. Από πλευράς μεθοδολογίας και σύνταξης πρέπει να αναφερθεί πως όλες οι ερωτήσεις ήταν κλειστού τύπου & πολλαπλών επιλογών, ενώ δύο εξ αυτών αφορούσαν δημογραφικά χαρακτηριστικά (ιδιότητα και γεωγραφική περιφέρεια)...


22.05.2023

ONLINE ΕΡΕΥΝΑ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ/ΜΑΪΟΣ 2017 «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η έρευνα αποτελεί την πρώτη οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια καταγραφής που γίνεται στην Ελλάδα από την εισαγωγή του νόμου 3898/2010 με θέμα τη διαμεσολάβηση και με ειδικότερο αντικείμενο την αξιολόγηση και την προοπτική της. Από πλευράς μεθοδολογίας και σύνταξης αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η πλήρης διεξαγωγή της έρευνας online και η έκταση του ερωτηματολογίου το οποίο περιελάμβανε 35 ερωτήσεις (πολλαπλών επιλογών, κλίμακας και ανοιχτές). Στα στοιχεία της έρευνας που ξεχωρίζουν θα πρέπει να αναφερθεί ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων διαμεσολαβητών από όλη την Ελλάδα...


23.05.2023

Τι είναι το Online Dispute Resolution (ODR) και ποιες διαφορές μπορούν να επιλυθούν με αυτή τη διαδικασία;

Το ODR είναι ο ξένος όρος που αναφέρεται στην ηλεκτρονική επίλυση των διαφορών. Αποτυπώνει μια μεγάλη καινοτομία και διαδρομή η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 1990 με τη δημιουργία τεχνολογικών συστημάτων που υποβοηθούν διαδικασίες επίλυσης διαφορών, τόσο δικαστικών (πχ The Virtual Magistrate, e-court κ.ά.) όσο και εξωδικαστικών (Smartsettle, EU ODR platform κ.α.).


23.05.2023

Διαμεσολάβηση πριν τη δικαιοσύνη

Η πρόσφατη έρευνα που δείχνει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην ελληνική δικαιοσύνη έρχεται να επιβεβαιώσει μια σχεδόν παγιωμένη τάση δυσπιστίας της κοινωνίας σε ένα βαθιά δημοκρατικό θεσμό. Είναι προφανώς ανησυχητικό ως εύρημα ακόμη και αν αποτελεί απλά γενική αίσθηση των πολιτών, πως λέξεις όπως παρεμβάσεις, μεροληψία, συμφέροντα, ανισότητα συνδέονται στη συνείδηση πολλών πολιτών με την απονομή της δικαιοσύνης.