Η Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση και ο Shaquille O'Neal

Δημοσιεύθηκε: 24.05.2023

Συνήθως τα πολύ απλά πράγματα αποκτούν μια διαφορετική διάσταση όταν αφορούν σε επώνυμους. Η συγκεκριμένη ιστορία έχει σχέση με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση και το ίνδαλμα του ΝΒΑ Σακίλ Ο-Νηλ ο οποίος αντιμετώπισε την απαίτηση του δικαστηρίου για υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μια υπόθεση της οποίας ήταν αντίδικο μέρος.

Πιο συγκεκριμένα, η ιστορία έχει ως εξής:

Στις 23 Απριλίου 2015  ο Σακίλ Ο-Νηλ μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φλόριντα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσης, ο Σακίλ Ο-Νηλ χλεύαζε τα φυσικά χαρακτηριστικά του ενάγοντος δημοσιεύοντας στο Instagram και στο Twitter τη φωτογραφία του ενάγοντος και δίπλα μια δική του με μια «γκριμάτσα» που προσπαθούσε να μιμηθεί ειρωνικά το πρόσωπο του ενάγοντα.

Η εντολή του δικαστηρίου για διαμεσολάβηση

Στις 30 Ιουνίου 2015, το δικαστήριο διευκρίνισε προς τα δύο μέρη πως οι εφαρμοστέες διατάξεις απαιτούν διαμεσολάβηση σε κάθε αστική υπόθεση (με ελάχιστες εξαιρέσεις) με την παρουσία των μερών και των δικηγόρων τους και πως η μη συμμόρφωση με την συγκεκριμένη υποχρέωση επισύρει κυρώσεις.  

Η συμβουλή των δικηγόρων του Ο-Νηλ

Στις 27 Ιανουαρίου 2016, με τη συμβουλή των δικηγόρων του (που ερμήνευσαν την παρουσία του στη διαμεσολάβηση ως μη υποχρεωτική) ο Σακίλ Ο-Νηλ δεν παρίσταται στη διαμεσολάβηση. Αντί της αυτοπρόσωπης παρουσίας του στέλνει εκπρόσωπό του και ο ίδιος συμμετέχει μόνο περιστασιακά μέσω Skype.

Η αντίδραση του δικαστηρίου

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, επειδή ο Σακίλ Ο-Νηλ δε συμμορφώθηκε ως όφειλε με την υποχρέωση να παρίσταται αυτοπροσώπως στη διαμεσολάβηση και αυτό οφείλονταν στη συμβουλή των δικηγόρων του, το δικαστήριο διατάσσει να πληρώσουν οι δικηγόροι του την αμοιβή των δικηγόρων του εναγόμενου και το κόστος παρουσίας τους στην αρχική διαμεσολάβηση ύψους 13.000$ και ταυτόχρονα αποφασίζει να ορίσει νέα ημερομηνία διαμεσολάβησης μεταξύ των μερών!

Αποτέλεσμα

Στις 18 Μαρτίου 2016, τα μέρη βρίσκονται πλέον στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, επιλύουν τη διαφορά και συμφωνούν στην απόσυρση της μήνυσης.

Συμπέρασμα

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η νομοθετική πρόβλεψη για υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε κάθε αστική υπόθεση, κάτι που είναι αναγκαίο να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα, και η επιμονή του δικαστηρίου να γίνει αρχικά χρήση της διαμεσολάβησης και όχι του δικαστικού συστήματος, γνωρίζοντας πως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιτυχής η έκβαση της διαδικασίας.