Η διαμεσολάβηση...σώζει μια πόλη!

Δημοσιεύθηκε: 24.05.2023

Ο λόγος για το Detroit, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που προχώρησε επίσημα σε αίτηση πτώχευσης. Η ιστορία έχει ως εξής:

Οι συνηθισμένες διαδικασίες αυτής της μορφής, γιατί έχουν συμβεί και σε άλλες Αμερικανικές πόλεις, διαρκούν περισσότερο από 3 χρόνια. Για παράδειγμα στην περίπτωση των πόλεων Vallejo και Stockton στην Καλιφόρνια, χρειάστηκαν 3 χρόνια και 27 μήνες αντίστοιχα. Στην περίπτωση όμως του Detroit, στις 7 Νοεμβρίου ένας Ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε το πλάνο απαλλαγής του χρέους ύψους 7 δις δολαρίων και το  επενδυτικό σχέδιο 1,7 δις δολαρίων σε τομείς υπηρεσιών της πόλης, μόλις σε λίγους μήνες! Πως; Με τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.

Με την απειλή μιας ανεξέλεγκτης σε οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες χρεοκοπίας τα μέρη αποφάσισαν, με την προτροπή του δικαστή, να βρούνε τη λύση σε μια ιδιωτική διαμεσολάβηση. Κάθισαν λοιπόν στο ίδιο τραπέζι, οι συνταξιούχοι, οι πιστωτές και οι εκπρόσωποι της πόλης συμφωνώντας σε ένα πλάνο εξόδου που περιέγραψαν ως μια ΣΥΜΦΩΝΙΑ παρά ως μια απόφαση που επιβλήθηκε από το δικαστήριο, το οποίο απλά επικύρωσε όσα τα μέρη συμφώνησαν.

Παρά το γεγονός πως το κόστος της συμφωνίας σε δικηγόρους, πραγματογνώμονες και άλλα έξοδα έφτασε τα 150 εκ δολάρια όλοι συμφώνησαν πως θα ήταν πολλαπλάσιο στην περίπτωση μιας δικαστικής αντιδικίας.

Για την ιστορία, μέρος της συμφωνίας προέβλεπε πως οι συνταξιούχοι θα δέχονταν μια ρύθμιση ως αντάλλαγμα της δέσμευσης θεσμικών παραγόντων, όπως η πολιτεία του  Michigan και το Ινστιτούτο Τεχνών του Detroit, να συνεισφέρουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν  το συνταξιοδοτικό ταμείο της πόλης, ενώ από την πλευρά τους οι πιστωτές δέχθηκαν να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, ορισμένοι από αυτούς με την υπόσχεση της πόλης να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση στα μελλοντικά σχέδια αστικής ανάπλασης.   

Copyright ODReurope/Πέτρος Ζουρδούμης